Συχνές ερωτήσεις

4 Αίμα στα ούρα…Και τώρα; Επιστροφή

Είχατε αίμα στα ούρα! Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας, μόλις διαβάσετε αυτό το κείμενο. Σημαντικό για την διάγνωση της αιτίας, αλλά και για την θεραπεία είναι το εάν παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Αν ναι τότε μιλήστε με τον ιατρό που σας τα έδωσε και αν είναι δυνατόν σταματήστε τα αμέσως ή αντικαταστήστε τα με ενέσεις ηπαρίνης (ο ιατρός και ο φαρμακοποιός σας θα καταλάβουνε…)

Ο ουρολόγος θα πρέπει καταρχάς με την βοήθεια και ενός υπερήχου να δει εάν έχετε στην κύστη σας ένα μεγάλο πήγμα αίματος ή όχι. Εάν ναι και ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η αιμορραγία, ίσως χρειαστείτε έναν καθετήρα για πλύση της κύστης. Ο καθετήρας είναι σημαντικός και για ακόμα έναν λόγο. Μέσω του καθετήρα παροχετεύεται το αίμα από την κύστη και έτσι δεν μένει στάσιμο και δεν δημιουργεί πήγματα στην κύστη, τα οποία μπορεί να είναι πολύ επώδυνα. Μόλις σταθεροποιηθεί η αιμορραγία, μπορεί ο ουρολόγος να ψάξει για την αιτία της αιμορραγίας.

Ένα πλήθος ασθενειών μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία από την κύστη. Πέτρες, λοιμώξεις και ερεθισμοί, ένας πολύ μεγάλος προστάτης ή ακόμα και όγκοι στην κύστη, στον ουρητήρα ή στους νεφρούς. Το πρώτο που πρέπει να αποκλεισθεί είναι φυσικά ένας όγκος.

Συνήθως ο ουρολόγος θα σας υποβάλλει σε κυστεοσκόπηση, μόλις τα ούρα είναι πάλι διαυγή (καθαρά και όχι με αίμα). Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία και ουσιαστικά είναι μια εξέταση του εσωτερικού της κύστης με κάμερα που εισέρχεται μέσα από την ουρήθρα. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά συνήθως προκαλεί ελάχιστη ενόχληση στον ασθενή. Η επόμενη εξέταση είναι μια ενδοφλέβια πυελογραφία. Σε αυτήν την εξέταση ο ουρολόγος δίνει στον ασθενή ορό με μια ειδική ουσία (ακτινοδιαυγαστικό μέσο) και τον υποβάλλει σε μια σειρά από ακτινογραφίες. Αυτές οι δύο εξετάσεις είναι συνήθως απαραίτητες. Ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, ο ουρολόγος μπορεί να καταλήξει σε μια διάγνωση ή να ζητήσει επιπλέον κάποιες πιο ειδικές εξετάσεις.

Μια συμβουλή για εσάς! Συνήθως ελάχιστες σταγόνες αίματος αρκούν για να βάψουν βαθύ κόκκινο πάνω από ένα λίτρο ούρων. Μη φοβάστε λοιπόν ότι αιμορραγείτε βαριά, αλλά μη χάνετε και χρόνο και επισκεφτείτε αμέσως τον ουρολόγο σας. Συνήθως η αιτία είναι καλοήθης (λοίμωξη), αλλά μια παραπέρα διάγνωση απαιτείται ιδίως σε ηλικιωμένους, καπνιστές ή σε άτομα με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό.

Επιστροφή